Landboliv og fællesskaber

Frilandsmuseet Hjerl Hede lancerede i 2017 sin samling af huse som en samling af ”hjem”. Vi har været i kilderne og fundet familier, som har beboet museets huse – og så har vi forsøgt at indrette husene, så de ligner netop deres HJEM. Vi er ikke helt færdige, men vi vil gerne supplere museets fortælling om byggeskik med en fortælling om de mennesker, som har boet i husene.  Historien om landboliv i Danmark er nemlig varieret. Det har været meget forskelligt at bo på landet, om det var i fællesskabstiden og i tiden med selveje. Ligesådan har det været helt forskelligt at dyrke jorden på Fyn og ved klitterne i Vestjylland.  På Frilandsmuseet Hjerl Hede forsøger vi at vise denne variation.

Levendegørelse, sommer og jul

Hver sommer i skolernes sommerferie og op til jul befolker levende mennesker fra vor tid museets huse Frilandsmuseet er skabt af H.P. Hjerl Hansen, selv en fattig dreng af en enlig mor fra Fyn. H.P. var en driftig mand og tjente godt på smørsalg og kødeksport i begyndelsen af 1900-årene. Han besluttede sig for, at hans rigdom skulle bruges til at bevare de gamle danske håndværk – både mænds og kvinders. Frilandsmuseet Hjerl Hede var måske det første museum i verden til at formidle historie gennem levendegørelse. 

Gamle håndværk i højsædet

Vi lægger vægt på de gamle håndværk, når vi vedligeholder museets bygninger, og når vi arrangerer sommerens og julens levendegørelse. Folk, der melder sig som frivillige i levendegørelsen, er dygtige håndværkere af den klassiske slags. De kan spinde med menneskehår, de kan smede, mens jernet er varmt, og de kan blande maling af husholdningens forhåndenværende råvarer.Hjerl Hansen var gode venner med den store, danske arkæolog P.W. Glob. Denne brugte Hjerl Hede til at gøre forsøg med de meget gamle håndværk fra stenalderen. Endnu i dag forsøger en gruppe af dedikerede frivillige at øve sig på, hvordan man levede i Danmarks allerførste landbosamfund: Bondestenalderen. 

Ny viden med hænderne

På Hjerl hede interesserer vi os for, at håndværkene skal bestå. Fra 2017 gennemfører vi sammen med fire andre museer i Midtjylland et projekt, som skal få flere til at interessere sig for håndværk.Følg projektet på Facebook

 

Besøg Hjerl Hede

Kom tæt på bondesamfundet i 1800-tallets Danmark og oplev et land under forandring.